oua de prepelita pentru incubat/www.prepelite-nanafarm.ro

Cum selectam, pastram, transportam si incubam ouale de prepelita ??

incubarea oualor de prepelita

Oua de prepelita pentru incubat
Am decis sa scriem un articol despre incubarea oualor de prepelita intrucat multi clienti ne semnaleaza faptul ca informatiile gasite de ei pe diferite site-uri difera foarte mult, acest lucru bulversandu-i complet in momentul in care decid sa-si incubeze singuri oua de prepelita.

Astfel in acest articol va vom pune la dispozitie atat informatii generale cat si particulare, parametrii si tehnicile de selectare, pastrare si incubare folosite de noi la Prepelite-NanaFarm.

cum selectam aceste oua de prepelita pentru incubat

In primul rand pentru a obtine oua fertile, bune pentru incubat trebuie respectat raportul de 1 mascul la 3 femele. Pentru reproductie noi folosim custi pentru 50 prepelite impartite in 2 compartimente a cate 25 prepelite si in fiecare compartiment formam familii a cate 15 femele si 5 masculi (ne place sa oferim pasarilor mai mult spatiu) Noi formam familiile inca de la 5 saptamani evitand astfel sa supunem pasarile la stresul mutarii cand deja se afla in procesul de ouare.

Selectia oualor consta in eliminarea oualor prea mari( pentru a evita ouale cu galbenus dublu, inapte pentru fecundare), a oualor prea mici( puii care ar iesi din aceste oua ar avea o rata de mortalitate mai ridicata, ar fi mai fragili si subdezvoltati), a oualor murdare de dejectii si mai ales ouale deformate sau cu aspect morfologic atipic cu rata foarte mica la ecloziune.


Teoretic, orice crescator care vinde oua de prepelita pentru incubat ar trebuii sa faca selecţia morfologică optimă pentru dumneavoastră, astfel încât să vă ofere doar ouă apte pentru incubat. Sfatul nostru este sa cumparati numai de la crescatori autorizati si daca este posibil sa mergeti sa vedeti fermele de unde cumparati (conditii de igiena, conditii de crestere si furajare a pasarilor). Evitati sa cumparati din locuri improprii pentru cresterea acestor pasari, incaperi insalubre, fara ventilatie, unde conditiile de igiena lasa de dorit, unde pasarile sunt crescute in custi sau incaperi din lemn si excludeti din start asa zisii crescatori care nu sunt dispusi sa va lase sa le vizitati fermele invocand diverse scuze sau pretexte.

pastrarea oualor de prepelita pentru incubat

Odata selectionate aceste oua de prepelita pentru incubat trebuiesc pastrate la o temperatura intre 10-15’C umiditate relativa a aerului 70% si trebuiesc intoarse odata pe zi. Nu trebuiesc pastrate neaparat in cofraje cu virful in jos, puteti obtine pozitia asta si daca le puneti in ladite de plastic cu un inaltator pe o latura a laditei( o bucata de extrudat/burete dur/plastic cu inaltimea de 3-4cm) si odata pe zi schimbati pozitia inaltatorului pe latura opusa. Daca indepliniti aceste conditii puteti pastra ouale pana la maxim 10 zile, dupa mai mult de 10 zile incepeti sa pierdeti din procentul de fertilitate al acestora. Pentru clienti, noi nu vindem oua mai vechi de 4-5 zile specificand de fiecare data vechimea acestora si ziua maxima in care pot fi puse la incubat dar pentru noi am incubat si oua cu vechimea de 10 zile avand rezultate la fel de bune cu oua pana in 7 zile vechime.

cum transportam oua de prepelita pentru incubat
Noi recomandam transportul in cofraje din carton intrucat acestea au un spatiu mai mare la interior, izoleaza mai bine termic si sunt mult mai rezistente atenuand mult mai bine socurile din timpul transportului(pentru cei interesati de achizitionarea unor astfel de caserole le gasiti si la noi permanent in stoc)
Cand trimitem colete in tara obisnuim sa captusim interiorul cutiilor cu folii cu bule straduindu-ne mereu sa protejam cat mai bine caserolele impotriva socurilor si acest procedeu chiar da rezultate de cand folosim aceasta metoda de ambalare coletele ajungand intacte la destinatie fara oua sparte sau fisurate.

cum incubam oua de prepelita

Cartile de specialitate prezinta diferite metode de dezinfectie a oualor. Noi nu am utilizat niciodată nici un fel de metoda de dezinfectie directa o oualor, dar am înlocuit-o indirect cu alte metode de prevenţie şi măsuri de minimizare a riscurilor de contaminare cum ar fi: igienă strictă a spaţiilor de creştere (hala si custi), sisteme de adapari automate, custi profesionale, colectarea oualor de 2 ori pe zi, spalarea si dezinfectarea incubatoarelor între utilizări. Înainte de a utiliza incubatorul (ca şi imediat după utilizare) este neaparat necesar sa-l spălaţi şi sa-l dezinfectaţi bine. Utilizaţi incubatorul într-o încăpere cu temperatură constantă între 20-25 de grade celsius.

Presupunand ca ati achizitionat oua de prepelita pentru incubat de calitate, selectate si pastrate in conditii optime acum am ajuns in punctul in care suntem bombardati cu diferite informatii contradictorii cu privire la temperatura, umiditatea si tehnicile de manipulare folosite pentru un randament bun, noi va prezentam atat diferitele opinii preluate din articolele de specialitate cat si cum procedam noi.

câte oua de prepelita pentru incubat încap într-un incubator obişnuit-gospodaresc, pot suprapune o parte din oua ?

Oua de prepelita pentru incubat


În incubatoarele de capacitate mică, standard pentru 60 de ouă de găină (de tipul Puiuţ, Puişor, Cleo 5 fără etaj, Cleo 6)pe fundul incubatorului încap de regulă 150–160 de oua de prepelita japoneza/ -10% oua de prepelita Jumbo Gold iar deasupra acestora se mai pot aşeza intercalat încă maxim 100 de oua de prepelita pentru incubat. Noi am folosit aceste incubatoare la inceputuri cu rezultate de peste 70% ecloziune atat respectand indicatiile producatorului ca numar de oua cat si suprapunand ouale dar sfatul nostru este ca daca nu aveti experienta a cel putin 3-4 serii de incubare sa nu incercati sa le suprapuneti deoarece cand le suprapuneti este mult mai greu sa le intoarceti.Trebuie sa tineti cont ca ouale puse pe al 2lea rand trebuie sa faca schimb cu cele din primul rand si cele de pe margini cu cele de pe centru iar daca nu aveti experienta in manipularea oualor riscati ori sa provocati microfisuri compromitandu-le ori sa pierdeti prea mult timp in procesul de intoarcere si sa stricati temperatura tuturor oualor.IMPORTANT: daca ati simtit ca ati ciocanit putin vrun ou si exista sansa sa-i fi provocat microfisuri sau sunt fisuri mici vizibile renuntati la oul respectiv si eliminati-l din incubator deorece este un ou compromis care in scurt timp va va strica calitatea aerului din incubator.

cât de des trebuie să întorc ouăle? Ce tehnică de întoarcere a oualor trebuie sa folosesc ?

Unii întorc ouăle din prima până în ultima zi, unii nu le intorc primele 3 si ultimele 3 zile noi nu le întoarcem în primele 2 si ultimele 2 zile si recomandam intotdeauna clientilor acest procedeu(zilele 1, 2, respctiv 15 şi 16)
În cazul în care incubaţi ouă suprapuse (250 de ouă într-un incubator gospodaresc de tip Puisor/Cleo), vă recomandăm următoarea procedură de întoarcere a oualor la fiecare 12 ore: ouăle care sunt deasupra, la întoarcere vor fi poziţionate dedesubt şi reciproc, ouăle care au fost poziţionate în mijlocul incubatorului vor fi poziţionate pe margini şi reciproc, toate ouăle se întorc manual la 180 de grade în jurul propriei axe.
Sunt persoane care obisnuiesc sa faca semne cu markerul pe oua pe 2 parti ale oului pentru a sti care parte a fost in sus si care in jos in momentul rotirii, noi am scos zeci de serii de pui cu incubatoare de tip gospodaresc fara a insemna vreodata ouale si nu am avut niciodata nici un fel de problema, doar treceti cu mana peste ele cat sa se roteasca si totul va fi ok .

ce temperatura si ce umiditate folosesc in incubarea oualor de prepelita ?

Oua de prepelita pentru incubat
Sunt persoane care spun ca folosesc temperatura de 37.5/37.7/38.0/38.5 si umiditate 60% primele 14 zile si 80-90% ultimele 2 zile sau persoane care folosesc 38.3 cu umiditate 60% primele 14 zile si 37.7 cu umiditate 80% ultimele 2 zile. In prezent noi avem un incubator profesional automat si folosim 38.2 cu 60% primele 14 zile, 38.0 cu 75% ziua 15 si 38.0 cu 80% ziua 16.

Oua de prepelita pentru incubat
In cazul in care dispuneti de un incubator de tip gospodaresc ce poate fi setat sfatul nostru este sa va luati un termometru separat cu fir, gasiti in comert si sa-i setati temperatura la 38.2 deoarece termometrul cu afisaj digital cu care vine incubatorul in cazul in care este un incubator cu afisaj poate avea o eroare de +/- 1’C (acest lucru va este specificat si in cartea lui tehnica). Referitor la umiditate este mai simplu, in primele 14 zile umpleti doar alveola din mijloc iar ultimele 2 zile umpleti ambele alveole la maxim si stropiti usor peretii laterali ai incubatorului cu un pulverizator de tipul celor cu solutie pt geamuri din 4 in 4 ore cu apa calduta.

cand si cum ajutam puii de prepelita mai lenesi ?

In mod normal daca sunteti la inceput si nu aveti o experienta vasta in incubarea oulor de prepelita dar respectati parametrii de incubare si ati achizitionat oua de calitate(oua provenite din matca cu genetica de calitate crescuta si furajata in conditii optime)este mai bine sa nu interveniti marea majoritate a puilor ar trebuii sa eclozeze singuri nefiind nevoie sa interveniti in acest proces, daca nu aveti experienta si totusi interveniti riscati sa faceti mai mult rau decat bine si sa compromiteti si o parte din puii care s-ar fi descurcat si singur intr-un final.Noi intervenim doar la ouale in care puii au ciocanit de peste 12 ore dar nu au reusit sa iasa singuri cam 5-10% si asta dupa 5 ani de experienta in cresterea si incubarea prepelitelor.
Daca totusi ati ajuns la concluzia ca aveti experienta necesara si vreti sa interveniti este bine sa stiti urmatoarele :
Interventia de ajutoarare a puilor in ultima faza implica inlaturarea cu grija putin cate putin din cojita si membrana din jurul locului unde a ciocanit pentru a putea vedea in ce stadiu s-a ajuns si aici aveti 3 variante:

Varianta 1 in care suprafata ciocanita este foarte mica si rupand din cojita si membrana constatati ca membrana este inca vascularizata (traversata de vase de sange active) si in acest caz opriti imediat orice interventie asupra oului deoarece existanta vaselor de sange indica faptul ca puiul inca nu este pregatit sa eclozeze si mai are nevoie de timp in interiorul oului. Daca veti continua sa rupeti din membrana veti rupe vase de sange si cel mai probabil veţi cauza hemoragii semnificative pentru pui şi acesta nu va supravieţui.

Varianta 2, caz in care suprafata ciocanita este mica dar rupand din cojita si membrana constatati ca membrana nu mai este vascularizata si puteti rupe fara grija din cojita si membrana ajutand puiul sa scoata capul afara.

Varianta 3, caz in care suprafata ciocanita de pui este mare acesta reusind sa decupeze de jur imprejur cojita si puteti intervenii fara frica pana la final ajutandu-l sa iasa de tot din ou.

Atentie !!! Foarte important este atunci cand incercati sa ajutati puiisorii rupand din cojita indiferent cat de putin , intotdeauna sa rupeti cojita impreuna cu membrana, sa nu ramana niciodata membrana neacoperita de cojita intrucat aceasta se va usca si se va lipii de puisor avand ca rezultat final imobilizarea si moartea acestuia in interiorul membranei.

ce fac daca se ia curentul si am incubatorul pus ?

Daca vorbim de un incubator gospodaresc puteti pune in jurul lui sticle cu apa fierbinte si l puteti acoperii cu o paturica dar atentie sa nu acoperiti si gurile de aerisire. Daca aveti un incubator automatde tip profesional mai mare si e vorba de o pana de curent de pana in 2-3 ore nu este nici un fel de problema.Inchideti grila de aerisire si incubatorul isi va pastra o temperatura buna la interior.Pentru pene de peste 3 ore aveti nevoie de un generator de curent. Noi avem un astfel de generator si este foarte util si in cazul in care se ia curentul si avem puisori de pana in 10 zile in maternitati .

ce fac daca nu mi iese nici un pui si am ajuns in ziua 17

Daca depasiti ziua 16 si nu aveti puisori iesiti si nici oua ciocanite este posibil sa fi avut pene de curent de care nu stiti de exemplu noaptea si acest lucru sa intarzie procesul de eclozare. Nu va panicati si incercati 2-3 oua pentru a vedea in ce stadiu sunt embrionii, daca sunt vii lasati ouale in continuare la incubat.

cum interpretez un rezultat slab la ecloziune ?

Cantitate mare de ouă infertile între ouăle de incubat si/sau eclozarea de pui slab dezvoltaţi, cu mortalitate ridicată în perioada imediat următoare: ouă vechi, ouă neselecţionate corect morfologic sau ouă provenind de la matca de calitate slaba, prepeliţe crescute în condiţii precare de igienă sau de nutriţie, prepeliţe cu stare de sănătate alterată, material genetic de calitate slaba.

Mulţi pui cu deficienţe,”pui crăcănaţi”, şi/sau pui care eclozează mai repede decât ar trebui: temperatura de incubare este prea mare. Dacă aveţi un incubator care permite ajustarea temperaturii, introduceti in incubator un termometru cu fir la nivelul oualor si ajustati temperatura incubatorului.

Pui care eclozează mai tâziu decât ar trebui: temperatura constant prea joasă în incubator .

Puii eclozează într-un interval larg de timp, diferenţe de peste 48 de ore între primii pui şi ultimii pui eclozaţi din aceeaşi serie: ouăle nu au fost incubate la aceeaşi temperatură/au existat diferenţe de temperatură în interiorul incubatorului care nu au fost compensate prin utilizarea unei tehnici adecvate de intoarcere a ouălor.

Pui morţi în ultima fază de dezvoltare, chiar la eclozare: umiditate incorectă în incubator, cazuri multiple de membrană cochiliară nevascularizată uscată pe care puiul n-a avut forţa de a o mai rupe pentru a ieşi din ou.

In speranta ca acest articol va fost de ajutor va dorim succes in incubarea oualor de pepelita !!!