Prepelite ouatoare, pui de prepelita, oua pentru incubat

 

Fie ca vreti sa achizitionati cateva prepelite pentru consum propriu fie ca vreti sa demarati o afacere trebuie sa stiti sa faceti diferenta intre o prepelita batrana si una tinara.

Prepelitele batrane se pot deosebi de cele tinere foarte usor dupa penaj, cele batrane avand penajul rarit pe spate si culorile sterse spre deosebire de tineret care are un penaj viu, culorile fiind bine delimitate.

Ciocul prepelitelor tinere este curat, omogen fara urme de crapaturi, pielea picioarelor este uniforma, nu au ghearele zgariate sau rupte spre deosebire de cele batrane care au stat un an intr-o baterie cu picioarele pe gratii si pot prezenta neregulatritati.

Daca vreti sa cumparati puicute de 6 -7 saptamani, la intrarea in productia de oua, trebuie sa fiti atenti cand le cumparati deoarece la noi in tara sunt si „binevoitori” care vor incerca sa va vanda prepelitele batrane ca tineret .Nu luati ca unic criteriu de selectie pretul deoarece de cele mai multe ori pretul reflecta calitatea produsului.

Un vanzator care vinde ieftin are motive ascunse pentru care face asta (ori sunt batrane si vrea sa scape de ele deoarece slabesc si scad foarte mult in ouat, ori sunt crescute in conditii neadecvate in incaperi insalubre, grajduri, beciuri, anexe din lemn, fara ventilatie, fara dezinfectie, in custi improvizate in conditii precare de igiena, cu furaj de proasta calitate, astfel neinvestind bani si avand cheltuieli foarte mici isi permite sa si vanda foarte ieftin.
Intr-un final toate aceste aspecte se resfrang in calitatea materialului biologic pe care vi-l vinde cu urmatoarele rezultate:

Oua de incubat provenite din matca de calitate proasta cu rata mica la ecloziune, foarte multi pui slabiti care mor in primele ore/zile.

Pui rahitici, slab dezvoltati, cu genetica slaba calitativ, cresc foarte greu

Tineret slab dezvoltat, ajunge tarziu la maturitate, procent slab la ouat, oua mici, carcasa slab dezvoltata.

Pentru a evita aceste probleme va recomandam sa cumparati doar de la producatori autorizati si inregistrati DSV. Intotdeauna intrebati crescatorul detalii asupra furajului cu care sunt crescute pasarile, cereti sa vizitati ferma iar in cazul in care va loviti de un refuz venit sub forma diveritelor scuze sau pretexte renuntati sa cumparati de la aceste persoane.
Orice crescator care se respecta si nu are nimic de ascuns va va primi cu caldura in ferma mai ales ca odata ajunsi acolo exista posibilitatea sa-i cumparati mai multe produse.

O alta problema semnalata de clientii nostri este repezentata de persoane care vand material biologic din rasa Auriu De Manciuria (Jumbo Gold) ca fiind rasa de carne dar la maturitate pasarile nu sar de 300 de grame dovedindu-se a fi rasa de ouatoare ( pentru Auriu de manciuria exista 2 rase cu penaj identic doar ca cea de carne se dezvolta mult mai bine in greutate femelele ajungand pana la 450 de grame)
Din pacate aici nu puteti face diferenta decat daca le luati la maturitate cu proba cantarului sau in cazul puilor si a oualor de incubat cereti sa vedeti matca.

Sperand ca acest articol va va ajuta in alegerile pe care le veti face va uram succes !!! 🙂